Din varukorg är tom.

Kateha

Kateha - Designade mattor till barnrummet

Handtuftade barnmattor för det ultimata barnrummet

Katehas tuftade mattor tillverkas i naturmaterial. Mönstret ritas för hand i full skala, kalkeras sedan på bottenväven som därefter spänns upp på en metallram. Handtuftningen görs med hjälp av en handdriven, mekanisk så kallad tuftpistol.

Besök Katehas Hemsida.

Framåt Bakåt Visa alla 0 produkter | Sida 1 av 0 |
0 produkter | Sida 1 av 0 | Framåt Bakåt

Låt dig inspireras av Katehas välgjorda mattor

Al katifa är gammalarabiska och betyder matta med lugg. Det är nära besläktat med Kateha, namnet och varumärket som Barbara Hosak gav sitt företag för drygt ett decennium sedan.

Katehas kollektioner erbjuder inte bara mattor med lugg, utan här finner du en mattpalett som har ett brett spektra att välja ur när det gäller tekniker, mönster, färger, kvaliteter och format.

Kateha utvecklar handgjorda mattor av hög kvalité som kombinerar ett omsorgsfullt hantverk med innovativ design.

Kateha har ett unikt kunnande och lång erfarenhet av textil produktion. Faktiskt sju generationers erfarenhet när det gäller design, produktutveckling och tillverkning. 

Kateha ligger i Värnamo i Småland. Här finns showroom och distributionslager. All produktutveckling styrs härifrån av Barbara och då ofta i samarbete med externa formgivare.

Katehas mattor tillverkas för hand i Europa och framförallt i Indien där de tuftas, vävs eller knyts för hand av erfarna vävare. Efter drygt 30 år och flera generationer finns, förutom ett unikt och starkt samarbete, även ett djupt vänskapsförhållande mellan de båda textilfamiljerna.

Katehas kunder återfinns både inom hem och offentlig miljö där krav på kvalitet och design står i fokus.

Välkommen till Katehas värld av härliga mattor! Låt dig inspireras!

 

ALLMÄNNA RÅD

Mattans livslängd beror till stor del på den skötsel man ägnar den. En rätt skött matta ger dig glädje under många år.

Vrid mattan då och då, så att den slits jämnt över hela ytan. En luggmatta kan bara vridas, medan en vävd matta både kan vändas och vridas. 

Använd mattunderlägg för att minska slitage och få ökad komfort. Mattunderlägg är dessutom ett bra halkskydd för alla mattor. 

Det är normalt att mattan luggar av sig mycket i början. Regelbunden dammsugning hjälper. 

En ullmatta kräver lite tillsyn. Allt som egentligen behövs för att den ska hålla sig snygg genom åren är att man följer tre grundregler:

1. Dammsug minst en gång i veckan, helst oftare på ställen som slits mycket. Använd alltid planmunstycke. För knutna mattor, avsluta alltid med att dammsuga i luggens riktning.
2. Ta bort fläckar omedelbart! 
3. Tvätta ungefär vartannat år, förutsatt att mattan är smutsig. Mattan bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri.

Storleksvariationer på handgjorda mattor +/- 5%. Färgbadsavikelser kan förekomma

TVÄTTRÅD

Vävda mattor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt alternativt kemtvätt. För trasmattor gäller kemtvätt.

Tuftade mattor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt. OBS! Kemtvätt förstör mattan!

Knutna mattor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt, alternativt kemtvätt.

Vävda och knutna ryor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt, alternativt kemtvätt.
Skaka mattan regelbundet för att lyfta luggen.

Tuftade ryor
Bör lämnas till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt. OBS! Kemtvätt förstör mattan! Skaka mattan regelbundet för att lyfta luggen.

Mattor av filt
Bör lämnas in till ett välrenommerat tvätteri för fackmässig plantvätt utan för mycket åverkan på ytan, och torkas luftigt.
 

FLÄCKNYCKEL
Spill inte tid om olyckan är framme. Nio av tio fläckar går bort om de behandlas snabbt.

Asfalt 2 Kaffe 1 Smör 2
Avföring 1 Kräkningar 1 Sot 2
Blod 1 Likör 1 Sprit 1
Choklad 1 Läppstift 2 Stearin 3
Coca Cola 1 Läskedryck 1 Tuggummi 3
Frukt 1 Matfett 1 Urin 1
Färgkritor 2 Mjölk 1 Vin 1
Glass 1 Olja 2 Ägg 1
Grädde 1 Saft 1 Öl 1
Juice 1 Skokräm 2    


 

 

 

 

 

 

Metod 1
Använd ofärgat hushållspapper för att suga upp vätska. Späd ut resterna med ljummet vatten, vid färskt blod använd kallt vatten. Sug upp. Upprepa förfarandet och låt torka. Eventuella rester avlägsnas med hjälp av en vit trasa som fuktats med ljummet vatten tillsatt med lite diskmedel. Vid torkat blod och urin tillsätt gärna lite ammoniak. Efterbehandla med rent vatten. Sug upp.

Metod 2
Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken. Vid sot dammsug. Fukta en vit trasa med lösningsmedel, typ perkloretylen. Absolut inte lösningsmedel som tar på färgen. Badda fläcken och sug upp. Upprepa förfarandet.

Metod 3
Kyl ner fläcken med hjälp av isbitar i en plastpåse. Hacka loss fläcken med en slö kniv och skrapa bort de största bitarna. Droppa försiktigt lite perkloretylen på ytan. Vänta någon minut, och lyft sedan upp resterna av tuggummit/stearinet. Eventuella rester avlägsnas med hjälp av en vit trasa som fuktats med perkloretylen.

Kateha - Designade mattor till barnrummet