no-title

Internationella piratdagen

Den 19:e september varje år firar vi Internationella Piratdagen, även kallad Talk Like a Pirate Day. Men vad innebär egentligen dagen och varför firas den?

Grundarna av Talk Like a Pirate Day    

Internationella piratdagen grundades den 19:e september år 2002. Idén till dagen föddes dock 7 år tidigare av vännerna John Baur och Mark Summers. 
Året var 1995 och John och Mark spelade squash, inte särskilt bra utan mest för att de ville gå ner i vikt och leva ett hälsosammare liv. Det var under en av dessa matcher som de, taget från ingenstans, helt plötsligt började kasta ur sig pirat-fraser som "nedrans landkrabba" och "arrr förbaskat" när det inte gick riktigt som planerat när de svingade sina racket. 
När det väl startat så blev det en rolig grej som de båda hakade på och fortsatte med.
Ingen av dem kommer ihåg vem utav dem som faktiskt la den första kommentaren, men det ena ledde till det andra och tillslut var det inte enbart korta fraser de spottade ur sig, utan nu talade de två enbart som pirater med varandra. När matchen väl var över efter en timmes träning insåg de att pirat-pratandet hade gjort träningspasset så mycket roligare och fått tiden att springa förbi, så de bestämde sig för att världen faktiskt behövde en ny högtid, en dag där alla pratar som pirater!

Varför firas Internationella piratdagen just den 19:e september?    

John och Mark kom på själva idén under sitt träningspass den 6:e juni 1995. När de väl började spåna på att det faktiskt borde finnas en speciell dag då alla skulle prata som pirater så fann de dock inte den 6:e juni som ett bra alternativ, då det datumet förknippas med Dagen-D under andra världskriget. 
Mark kom då på att den 19:e september, som är hans ex-frus födelsedag, inte var upptagen av något annat firande och därför blev det den 19:e september som de kom överens om. 
Där och då på squash-banan, precis efter träningspasset, bestämde de även att den perfekta talesmannen för deras nyuppfunna högtid skulle vara Dave Barry som är en humoristisk krönikör, författare och vinnare av Pulitzer by-God-priset.

no-title

Hur Talk Like a Pirate Day blev erkänd som en högtid    

Under 7 år firade John och Mark Internationella piratdagen ensamma med sin vän Brian Rhodes, som faktiskt oftast var den som påminde John och Mark om att dagen närmade sig. 
En dag i början av 2002 ramlade dock John över Dave Barry's e-postadress och vännerna började då prata om hur Dave hade kunnat hjälpa dem att uppmärksamma högtiden, så de tre vännerna tog tjuren vid hornen och skickade ett mejl till honom. 
I deras första mejl presenterade dem sig själva och berättade om sin fantastiska idé - Talk Like a Pirate Day. De erbjöd honom då också att bli den officiella talesmannen för det hela. 
Efter bara ett par dagar hade de fått svar. De hade alla trott att en kille som Dave hade bättre saker för sig än att läsa mejl från några killar med en smått galen idé, men det visade sig att det var just killar som dem som gav Dave inspiration till hans krönikor. 
Dave svarade med att han tyckte att det var en jättebra idé och frågade killarna om de faktiskt hade tagit tag i saken eller om de räknade med att Dave skulle göra detta. Vännerna förstod då att allt hängde på hur de svara Dave på denna fråga och de bestämde sig för att vara ärliga, med en hel del fjäsk.
De förklarade hur de tillsammans hade talat som pirater varje år den 19:e september och uppmanat sina bekanta att göra samma sak.
I början av september samma år fick John ett samtal från redaktören på den lokala tidningen, som han tidigare jobbat tillsammans med innan han lämnade tidnings-yrket. Hon lät lite förvirrad.
"John, jag redigerade Dave Barry's kolumn den här veckan... är det du?"
Det var det.
Den Pulitzer-prisbelönta krönikören var övertygad om att det fanns stor potensial i en sådan högtid som Talk Like a Pirate Day, eller så hade han helt enkelt slut på nya idéer till kolumnen i tidningen och inte ville skriva en till text om hur man pottränar sitt barn.. Hur som helst så hade han skrivit om Talk Lika a Pirate Day i kolumnen! 

Därefter har den Internationella piratdagen firats runt om i hela världen den 19:e september.

Du kan läsa mer om Internationella piratdagen på grundarnas egen hemsida www.talklikeapirate.com 

Hur firar man Internationella piratdagen?    

Tanken är att man under hela dagen ska prata som en pirat men det är många som väljer att gå längre än så. Det är inte alls ovanligt att det arrangeras maskeradfester i samband med Internationella piratdagen där alla gäster ska klä ut sig till en sjörövare. Det finns också exempel på butiker som ger bort exempelvis en gratis glass till de gäster som besöker dem utklädda till pirater under dagen.