Din varukorg är tom.

no-title

Hur tar man bort klistermärken?

Klistermärken kan vara både fina och roliga att pryda saker med, men när man väl bestämmer sig för att ta bort dem så kan det lätt uppstå problem. Hur får man bort hela klistermärket utan rester av papper och klister på underlaget? Och hur gör man för att inte skada underlaget som klistermärket sitter på? Här får du några tips!

Skrapa inte på klistermärket!

Det vanligaste felet folk gör när de ska ta bort klistermärken är att de börjar skrapa och pilla på klistermärket. Gör inte detta! Det kommer bara lämna klisterrester på underlaget och klistermärket kommer troligtvis att gå sönder, vilket gör det ännu svårare att ta bort det. Tänk på att du dessutom kan skada underlaget och lämna repor efter dig.

Ta bort klistermärken med olja

Att ta bort klistermärken från en lackad eller glansig yta brukar vara ganska lätt. För enklaste borttagning av klistermärkena stryker man på ett lager matolja på klistermärkena och låter det suga in en liten stund. Oljan löser då upp klistret och efter ett tag kan man sedan dra bort klistermärkena hur lätt som helst!

OBS! Låt dig inte luras! Det finns speciella medel att köpa för detta ändamål som brukar heta något i stil med "Label Off", men din vanliga matolja fungerar precis lika bra som den oljan och är mycket billigare!

no-title

Du kan ta bort klistermärken med olja på de allra flesta material. Bland annat fungerar det på:

 • Lackerat trä, som möbler och dörrar 
 • Plast, som t.ex förvaringslådor eller leksaker
 • Metall, t.ex på kylskåpsdörren eller bilen
 • Kakel i badrum och kök
 • Glas, t.ex fönster eller bilrutan

Ta bort klistermärken med hårfön

Att ta bort klistermärken från en ren, olackerad träyta kan vara desto svårare. Här vill man inte dra på ett lager med olja eller blötlägga klistermärket eftersom det kan skada underlaget. I dessa fall är istället hårfönen er bästa vän. Sätt på det varmaste läget och värm upp klistermärket ordentligt. Klistret kommer då att smälta och bli mjukt och klistermärket kan då avlägsnas utan problem. Detta tillvägagångssätt är också att föredra om man vill ta bort klistermärket utan att skada det.

no-title

Att använda hårfönen för att ta bort klistermärken är en lite mer avancerad teknik än att använda olja. Här krävs det lite tålamod och tid. Du behöver först och främst värma klistermärket i några minuter med svepande rörelser för att sedan fortsätta rikta värmen på klistermärket under tiden som du drar bort klistermärket. Det kan därför vara bra att vara två personer vid denna metod, så att en kan hålla i fönen medan den andra pillar bort klistermärket. Om det efter avlägsnandet av klistermärket finns kvar rester av klister på underlaget så värmer man upp även detta med hårfönen och torkar bort resterna med en lätt fuktig trasa. Efter det torkar du med en helt torr trasa eller hushållspapper.

Du kan ta bort klistermärken med hårfönen på många olika material, däribland:

 • Träytor som inte är behandlade
 • Målade ytor (var försiktig så att färgen inte tar skada av värmen och dra bort klistermärket mycket försiktigt för att inte dra med någon färg)
 • Cement och betong
 • Papp och kartong
 • Tapeter (dra bort klistermärket mycket försiktigt för att inte riskera att dra med någon bit av tapeten och var noga när du torkar rent efteråt)
 • Plast (var försiktig med värmen så att plasten inte smälter eller blir deformerad)
 • Glas (var försiktig så att glaset inte spricker)
 • Metall (var aktsam, metallen kan bli väldigt varm!)