Din varukorg är tom.

no-title

När barn lär sig gå

Evolutionen har lett till att många däggdjur kan resa sig direkt efter födseln, som en del av deras överlevnadsteknik. En människobebis behöver dock ca 10-14 månader på sig för att lära sig gå. 

Det krävs mycket tid och träning för att lära sig att gå

Barnens första steg är ett minne som alla i barnets närhet kommer att komma ihåg i all evig tid. Det är en stor milstolpe i barnets liv och glädjen barnet uttrycker över att själv kunna ta sig fram är oslagbar och det är även den som hela tiden sporrar barnet att utvecklas. Att lära sig en ny rörelse är ingen lätt uppgift för ett barn. Det krävs mycket träning innan barnet kan utföra rörelsen per automatik, utan att behöva använda hjärnan för att tänka på det först. Ditt barn ska gå igenom följande steg innan denne på sjätte steget kan börja gå helt själv:

  • Gångreflexen hos den nyfödda som visar sig när barnet bara är ett par dagar gammalt. Gångrörelsen är nästan helt färdigutvecklad vid födseln. Detta gör så att barnet genast börjar ta steg när dennes fötter nuddar underlaget. Man kan egentligen säga att när barnet sedan runt 10-14 månader och lär sig gå, faktiskt inte alls lär sig gå, utan endast finslipar den talang som de föddes med.
  • Reflexen "försvinner" efter ca 2 månader och barnet sjunker nu istället ihop och låter fötterna beröra underlaget.
  • Styva ben utvecklas när barnet är ca 3 månader och bebisen sjunker då inte längre ihop när fötterna nuddar underlaget. Bebisen gör istället ett försök till att stabilisera och stötta sin kropp.
  • Dra upp sig själv brukar barnet kunna göra efter ca 9-10 månader. Då kan barnet resa sig med hjälp av att ta tag i något och dra upp sig själv för att stå en kort stund på benen innan dem ger vika. Att benen ger vika brukar dock inte vara avskräckande utan snart därpå kommer barnet att göra ett nytt försök igen. Med tiden övas balansen upp och vid 11 månaders ålder har ca hälften av alla barn lärt sig att balansera sin egen kroppsvikt på sina ben, utan att hålla i sig i något.
  • Gå med stöd, exempelvis med en förälders hjälpande hand eller en lära-gå-vagn. Under detta stadie vid ca 9-12 månaders ålder kommer barnet med tiden att träna sin balans, styrka och självsäkerhet.
  • Gå själv är det sista stadiet som barnet hela tiden har haft sikte på och hit når de flesta barn inom 10-14 månader. De första stegen är vingliga och barnet håller ofta sina armar höjda för att hjälpa till att hålla balansen. Bredbent och ostadigt tar de sig fram innan de lär sig kontrollera rörelserna och vid ca 18 månaders ålder går de flesta barn säkert med få fall där balansen sviker.

Stressa inte, barnet går när det är redo!

Känn ingen stress över ditt barns utveckling. Barnet går när det är redo! En stor myt som cirkulerar är att de flesta barn kan gå redan vid 12 månaders ålder. Det är dock endast hälften av alla barn som klarar det, resterande barn behöver några månader till för att utveckla dessa kunskaper helt. 

Hur ni kan hjälpa barnet på vägen:

Det kan vara väldigt individuellt från barn till barn gällande hur lång tid det tar för barnet att ta sina första, egna steg. Utvecklingsprocessen baseras delvis på genetisk mognad i hjärna, ryggmärg och muskler likaväl som omgivningens påverkan. Det är därför viktigt att man som förälder är med och uppmuntrar barnet hela tiden för att utvecklas samt att man skapar möjligheter för barnet att testa sig fram. 

Det finns också leksaker som kan inspirera barnet till att öva på sina steg. T.ex kan en dragleksak facshinera små barn med sin rörelse, sina färger och ljudet den gör när det dras över golvet, vilket kan leda till att barnet själv tar fler initiativ till att snabbare lära sig gå.

När barnet väl har nått steg fem, där denne kan börja gå med stöd, kan en gåvagn vara att föredra. En lära-gå-vagn ger barnet stöd, självständig mobilitet och den optimala förberedelsen för att sedan kunna gå helt själv.


Kanske kan dessa produkter vara till hjälp när ditt barn ska lära sig att gå?